Gast 2024

Bij aankomst trof hij de vorige gast nog aan. ‘Het is ‘n beetje een bende’, zei de man, terwijl hij een grote koffer uit de smalle deuropening manoeuvreerde. ‘Maar ik moet nu echt gaan. Mijn vrouw en kinderen wachten.’ Gast 2023 gebaarde schichtig naar een auto die wat verderop op de oprit stond geparkeerd.
Gast 2024 bleef beteuterd staan en gluurde naar binnen. In de hal van het huis lag een eikenhouten dressoirkast op zijn kant. Ook een mand met stookhout voor de open haard was omgevallen, of omgegooid. Blokken en snippers hout lagen her en der verspreid in de gang. Ergens in een hoek stonden wat lege flessen wijn en resten vuurwerk.
Hij zag dat het zijn voorganger niet was ontgaan dat hij een keurende blik naar binnen had geworpen. De man haalde zijn schouders op en liep gehaast met zijn rolkoffer het pad af. Bij het tuinhek aangekomen, draaide hij zich om. ‘We hebben er gezien de omstandigheden nog het beste van proberen te maken! Zacht prijsje dit huis maar matige reviews, dat moet jij ook hebben gezien. Maak er wat van gast!’
Had 2023 er niet voor moeten zorgen dat het huis voor vertrek op orde was? Of in elk geval veegschoon. Dat was toch niet de taak van de eigenaar? En was het niet zo dat je als gast ook kon worden beoordeeld door de verhuurder? Hij had niet de tegenwoordigheid van geest om de man achterna te lopen. Eerlijk gezegd had hij ook weinig behoefte aan een confrontatie, hij keek liever vooruit.
Hij nam het omliggende, ongerepte heuvellandschap in zich op.
Intussen was 2023 ingestapt. De nieuwe gast keek de auto na tot deze uit zijn blikveld was verdwenen. Toen ging hij het huis binnen en haalde diep adem. Eerst de boel maar eens aan kant en dan verder zien. Hij schoof de gordijnen open, haalde de rolluiken omhoog en zette de ramen open.
Het interesseerde hem niet dat veel mensen zeiden dat de sterren niet goed stonden. En nu hij er goed over nadacht: ook dat hele review-gedoe kon hem gestolen worden. Je moet de dingen nemen zoals ze zijn, er geen woorden aan vuil maken, laat staan cijfers.
Ja, Gast 2024 verheugde zich op zijn verblijf hier. Hij zat hier nog wel even, 366 dagen om precies te zijn.

2 gedachtes over “Gast 2024”

Plaats een reactie